“رژیم کتو” چیست ؟ “کتوژنیک” یا رژیم غذایی کتو یک رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین و چربی بالا میباشد. هر کدام از انواع رژیم کتوژنیک به حفظ سلامتی کمک بسیاری میکنند. اگر به دنبال آشنایی با انواع برنامه رژیم غذایی کتوژنیک و داشتن نمونه رژیم غذایی کتوژنیک هستید با ما همراه باشید.. در واقع بسیاری از مطالعات نشان میدهند که این نوع رژیم غذایی، علاوه بر اینکه به کاهش وزن کمک میکند، در بهبود سلامتی نیز مؤثر است. در این مقاله تنورز به توضیحات دقیقی درباره انواع رژیم کتوژنیک و رژیم کتوژنیک استاندارد میپردازد.
رژیم کتوژنیک چیست ؟
اگر با رژیم غذایی کتوژنیک به تازگی آشنا شدهاید و یا دنبال راهنمایی دقیق و کاملی درباره انواع رژیم کتوژنیک هستید با ادامه این مقاله همراه باشید. رژیم کتو یک برنامه تغذیه با کربوهیدرات پایین و چربی بالا میباشد که به حفظ سلامتی کمک بسیاری میکند. این برنامه رژیم غذایی به دلیل تاثیر مناسب بر کاهش وزن و سلامتی به تازگی طرفداران زیادی پیداکرده است.
تحقیقات بسیاری ثابت کردهاند که این نوع رژیم غذایی به کاهش وزن و بهبود سلامتی کمک نموده و علاوه بر آن ممکن است فوایدی برای بیماریهایی مثل دیابت، سرطان، صرع و آلزایمر داشته باشند.
اصول اولیه رژیم غذایی کتوژنیک
رژیم کتویی شباهتهای زیادی با رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات مثل” اتکینز“ دارد. در این رژیم کاهش شدید مصرف کربوهیدرات و جایگزینی آن با چربی توصیه میشود. این کاهش مصرف کربوهیدرات، بدن شما را در حالت متابولیکی به نام “کتوز“ قرار میدهد. در نتیجه بدنتان با کارآمدی بالایی در این مسیر قرار میگیرد که چربیها را برای تولید انرژی بسوزاند و از آن استفاده کند.
این نوشته به شما پیشنهاد میشود: رژیم غذایی کم کربوهیدرات یا پرکربوهیدرات ؟
همچنین با تبدیل چربی به کتونهای کبد، انرژی مغز را تأمین مینماید (1). انواع رژیمهای کتوژنیک میتواند به مقدار قابل توجهی سطح قند خون و انسولین را کاهش دهد. این موضوع همراه با افزایش سطح کتون، فواید بسیاری برای سلامتی خواهد داشت (2).
انواع رژیمهای غذایی کتوژنیک
با توجه به اینکه نسخههای متعددی از انواع رژیم کتوژنیک برای لاغری وجود دارد، با ادامه مطالعه این مقاله میتوانید رژیم کتوژنیک مخصوص خود را انتخاب کنید.
-
رژیم غذایی کتوژنیک استاندارد
در رژیم غذایی کتوژنیک استاندارد، مقدار کربوهیدرات بسیار کم، پروتئین متوسط و میزان چربی بالا است. بهطور معمول این رژیم غذایی شامل 70 درصد چربی، 20 درصد پروتئین و تنها 10 درصد کربوهیدرات میباشد.
-
برنامه رژیم غذایی کتوژنیک چرخهای
یکی دیگر از انواع رژیم کتو، رژیم کتوژنیک چرخهای است. در این نمونه رژیم غذایی کتوژنیک دورههایی با کربوهیدرات بالاتر خواهید داشت. به عنوان مثال 5 روز در هفته رژیم غذایی به صورت کتوژنیک و 2 روز در هفته با کربوهیدرات بالا انجام میشود.
-
رژیم غذایی کتوژنیک هدفمند
این رژیم غذایی به شما اجازه میدهد تا به تدریج بتوانید میزان کربوهیدرات را حین تمرینات اضافه کنید.
-
برنامه رژیم غذایی کتوژنیک با پروتئین بالا
یکی دیگر از انواع رژیم کتوژنیک، رژیم غذایی کتو با پروتئین بالا است. این برنامه غذایی شبیه به یک رژیم غذایی کتوژنیک استاندارد بوده، اما شامل میزان پروتئین بیشتری است. این نسبت به صورت 60 درصد چربی، 35 درصد پروتئین و 5 درصد کربوهیدرات میباشد. با این حال، رژیمهای غذایی استاندارد و رژیم غذایی با پروتئین بالا، بهطور گستردهای مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
رژیمهای غذایی کتوژنیک چرخهای و هدفمند روشهای پیشرفتهتری هستند و در درجه اول توسط بدنسازان یا ورزشکاران مورد استفاده قرار میگیرند. اطلاعاتی که تنورز در این مقاله برای شما ارائه داده است، بیشتر در مورد رژیم غذایی کتوژنیک استاندارد میباشد. اگرچه بسیاری از اصول آن نیز در مورد نسخههای دیگر نیز صدق میکند.
کتوز چیست؟
کتوز حالت متابولیکی است که در آن بدن شما بهجای کربوهیدرات از چربی برای سوختوساز استفاده میکند. این اتفاق زمانی رخ میدهد که شما بهطور قابل توجهی مصرف کربوهیدرات خود را کاهش دهید. یعنی محدود کردن بدن از قند (گلوکز)، که منبع اصلی انرژی برای سلولها میباشد. پیروی از انواع رژیم کتوژنیک، مؤثرترین راه برای ورود به مرحله کتوز میباشد.
این نوشته به شما پیشنهاد میشود: اصول کاهش چربی بدن
بهطورکلی، این موضوع شامل محدود کردن مصرف کربوهیدرات به مقدار حدود 20 تا 50 گرم در روز و پر کردن وعدههای غذایی از چربیها، گوشت، ماهی، تخممرغ، آجیل و روغنهای سالم است. همچنین تعادل در میزان مصرف پروتئین نیز حائز اهمیت است. به این دلیل که اگر پروتئین در مقادیر بالا مصرف گردد، میتواند به گلوکز تبدیل شود و این موضوع روند رسیدن و وارد شدن بدن به مرحله کتوزی را بسیار آهسته میکند.
همچنین تمرین روزه متناوب نیز میتواند به شما کمک کند تا سریعتر وارد مرحله کتوزی شوید. اشکال و انواع مختلفی از روزه متناوب وجود دارد، اما رایجترین روش شامل محدود کردن مواد غذایی مصرفی به حدود 8 ساعت در طول روز بوده و پس از آن 16 ساعت باقیمانده را روزه داشته باشید و غذایی میل نکنید.
آزمایشهایی مانند خون، ادرار و تنفس وجود دارند که میتوانند با اندازهگیری میزان کتون تولیدشده در بدن، تعیین کنند که آیا بدن شما وارد مرحله کتوزی شده است یا خیر. علائم دیگری نیز وجود دارند که نشاندهنده ورود و یا عدم ورود بدن به مرحله کتوزی است. این علائم شامل افزایش تشنگی، خشکی دهان، تکرر ادرار و کاهش گرسنگی یا اشتها میباشد.
انواع رژیم کتوژنیک و کاهش وزن
رژیم غذایی کتوژنیک یکراه مؤثر برای کاهش وزن محسوب شده که ریسک خطر بیماریها را نیز کاهش میدهد. در واقع تحقیقات نشان میدهد که رژیم غذایی کتوژنیک ممکن است بهاندازه یک رژیم غذایی کمچربی برای کاهش وزن مؤثر باشد.
آنچه مهم میباشد این است که برنامه رژیم غذایی کتوژنیک آنقدر کامل بوده که شما میتوانید با داشتن یک نمونه رژیم غذایی کتوژنیک و بدون شمارش کالری یا محاسبه میزان مواد غذایی مصرفی، وزن خود را کاهش دهید. یک بررسی که بر روی 13 مورد از رژیمهای غذایی با کربوهیدرات پایین انجام شد، نشان داد که رژیم غذایی کتوژنیک نسبت به یک رژیم غذایی کمچرب برای کاهش وزن، اثر طولانیتری دارد.
همچنین این مطالعه نشان داد افرادی که رژیم غذایی کتوژنیک را دنبال میکنند، بهطور متوسط 0/9 کیلوگرم بیشتر از گروهی که رژیم غذایی کمچرب داشتند، وزن کم کردند. این موضوع باعث شد در این افراد سطح تریگلیسرید خون و فشارخون دیاستولیک کاهش پیدا کند.
همچنین یک مطالعه دیگری بر روی افراد بزرگسال که بالای 34 سال سن داشتند انجام شد، نشان داد کسانی که به مدت 8 هفته برنامه رژیم غذایی کتوژنیک را دنبال نمودند، نزدیک به 5 برابر کل چربی بدن را نسبت به کسانی که رژیم غذایی کمچربی داشتند، از دست دادند. علاوه بر این، افزایش کتونها، کاهش سطح قند خون و بهبود حساسیت نسبت به انسولین نیز میتواند از مهمترین ویژگیهای این رژیم غذایی باشد.
انواع رژیم کتوژنیک برای دیابت و پیش دیابت
نمونه رژیم غذایی کتوژنیک برای افراد دیابتی دارای تفاوتهایی با سایرین میباشد. بنابراین اگر دارای بیماریهای خاصی هستید به صورت خودانتخابی، تصمیم به استفاده از این رژیم و نمونههای موجود در اینترنت نداشته باشید و بگذارید متخصص برای شما طراحی کند. بیماری دیابت با تغییرات سوختوساز بدن، قند خون بالا و اختلال در عملکرد انسولین مشخص میشود. انواع رژیم کتوژنیک میتواند به کاهش چربیهای اضافی بدن کمک نماید. چرا که چربیهای اضافی بدن ارتباط نزدیکی با دیابت نوع 2، پیش دیابت و سندرم متابولیک دارد.
این برنامه به شما پیشنهاد میشود: برنامه غذایی بدنسازی
همچنین یک مطالعه قدیمیتر نشان داد که رژیم غذایی کتوژنیک میتواند در بهبود حساسیت به انسولین تا 75 درصد مؤثر واقع شود. یک مطالعه کوچک بر روی خانمهای مبتلابه دیابت نوع 2 نشان داد که آن دسته از افراد که از برنامه رژیم غذایی کتوژنیک برای 90 روز پیروی کردند، بهطور قابل توجهی سطح هموگلوبین A1C آنها کاهش پیدا نمود که معیاری برای مدیریت طولانیمدت قند خون است.
در مطالعه دیگری بر روی 349 نفر که مبتلابه دیابت نوع 2 بودند و از رژیم غذایی کتوژنیک پیروی میکردند، دریافتند که این افراد در یک دوره 2 ساله توانستند 11/9 کیلوگرم کاهش وزن داشته باشند. این موضوع مهم است که ارتباط بین وزن و دیابت نوع 2 را بدانیم. این افراد علاوه بر کاهش وزن، بهبود و مدیریت قند خون را تجربه نموده و در طول این دوره میزان مصرف داروهای دیابت در آنها کاهش پیدا کرد.
مزایای دیگر انواع رژیم کتوژنیک برای سلامتی چیست؟
رژیم غذایی کتوژنیک در واقع به عنوان ابزاری برای درمان بیماریهای عصبی مانند صرع میباشد. مطالعات در حال حاضر نشان دادهاند که این رژیم غذایی میتواند برای ابعاد مختلف سلامتی مؤثر واقع شود. ازجمله این موارد میتوان به بیماریهای زیر اشاره نمود:
- بیماری قلبی: رژیم غذایی کتوژنیک میتواند به بهبود عوامل خطر سلامتی مانند چربی بدن، سطح کلسترول خون، فشارخون و قند خون کمک نماید.
- سرطان: این رژیم غذایی در حال حاضر میتواند به عنوان یک کمککننده در درمان سرطان به دلیل کاهش سرعت رشد تومور محسوب شود.
- صرع: تحقیقات نشان داده است که انواع رژیم کتوژنیک میتواند به مقدار قابل توجهی تشنج را در کودکان صرعی کاهش دهد.
- بیماری آلزایمر: رژیم غذایی کتو ممکن است به کاهش علائم آلزایمر نیز کمک کند و سرعت پیشرفت آن را آهستهتر نماید.
- بیماری پارکینسون: اگرچه تحقیقات بیشتری درباره تأثیر انواع رژیم کتوژنیک در بهبود پارکینسون نیاز است با این حال، یک مطالعه نشان داد که این رژیم غذایی میتواند به بهبود علائم بیماری پارکینسون کمک نماید.
- سندرم تخمدان پلیکیستیک: برنامه غذایی کتوژنیک میتواند به کاهش سطح انسولین کمک نماید. این موضوع ممکن است نقش کلیدی در سندرم تخمدان پلیکیستیک داشته باشد.
- آسیب مغزی: برخی از تحقیقات نشان میدهد که انواع رژیم کتوژنیک میتواند عوارض ناشی از آسیبهای مغزی را نیز بهبود ببخشد.
به خاطر داشته باشید که تمامی موارد ذکر شده به تحقیقات بیشتری نیاز دارند.
چگونه رژیم کتوژنیک بگیریم و از مصرف چه غذاهایی دوری کنیم؟
هر غذایی که میزان کربوهیدرات آن بالا باشد، باید در رژیم کتو محدود گردد. در این قسمت تنورز لیستی از غذاهایی که در رژیم غذایی کتوژنیک باید کاهش یابد یا حذف شود را ارائه داده است:
- غذاهای قندی: نوشابههای گازدار، آبمیوه، اسموتیها، کیک، بستنی، آبنبات و …… .
- دانهها: فراوردههای حاصل از دانه گندم، برنج، ماکارونی، غلات و ….. .
- میوه: تمامی میوهها بهجز انواع توتها مثل توتفرنگی.
- لوبیا: نخودفرنگی، لوبیا قرمز، عدس، نخود و ….. .
- سبزیجات ریشهای: سیبزمینی، سیبزمینی شیرین، هویج، جعفری و ….. .
- فراوردههای غذایی کمچرب: سس مایونز کمچرب، چاشنیهای سالاد و انواع چاشنیهای غذا.
- برخی از سسها: سس کباب، خردل، سس تریاکی، کچاپ و ….. .
- چربیهای ناسالم: روغنهای گیاهی فرآوری شده، مایونز و ….. .
- مشروبات الکلی: انواع نوشیدنیهای الکلی.
- غذاهای بدون شکر: شربت، پودینگ، شیرینکنندهها و …. .
این نوشته به شما پیشنهاد میشود : راهنمای جامع تغذیه بدنسازی
در انواع رژیم کتوژنیک چه غذاهایی باید مصرف کنیم؟
شما باید اکثریت وعدههای غذایی خود را بر پایه این لیست قرار دهید:
- گوشت: گوشت قرمز، استیک، ژامبون، سوسیس، بیکن، مرغ و بوقلمون.
- ماهی چرب: سالمون، قزلآلا، ماهی تن، ماهی خالخالی (Mackerel).
- تخممرغ: تخممرغهای غنیشده با امگا 3.
- کره و خامه: کرههای گیاهی و خامههای سنگین.
- آجیل و دانهها: بادام، گردو، دانه کتان، دانه کدوتنبل، دانه چیا و …. .
- روغنهای سالم: روغنزیتون بکر، روغن نارگیل، روغن آووکادو.
- آووکادو: آووکادو کامل و تازه.
- سبزیهای کم کربوهیدرات: سبزیخوردن، گوجهفرنگی، پیازها و فلفلها و …. .
- چاشنیها: نمک، فلفل، ادویهجات گیاهی.
در این قسمت تنورز به یک نمونه از انواع رژیم کتوژنیک اشاره میکند که به عنوان یک نمونه رژیم غذایی کتوژنیک هفتگی ارائه شده است:
روز شنبه از برنامه رژیم غذایی کتوژنیک
صبحانه: پنکیک، پنیر خامهای، زغالاخته، قارچ کبابی.
نهار: کدو به همراه نودل، سالاد.
شام: ماهی سفید پختهشده در روغن نارگیل، کلم، آجیل.
این نوشته به شما پیشنهاد میشود : 30 صبحانه کتوژنیک
روز یکشنبه
صبحانه: تخممرغ سرخشده و قارچ.
نهار: مرغ، کلم بروکلی، کنجد کم کربوهیدرات.
شام: ماکارونی.
روز دوشنبه – نمونه رژیم غذایی کتوژنیک
صبحانه: کلوچه، تخممرغ با گوجهفرنگی.
نهار: سالاد مرغ با روغنزیتون، پنیر فتا، زیتون و سالادهای دیگر.
شام: ماهی قزلآلا با مارچوبه پختهشده در کره.
روز سهشنبه
صبحانه: تخممرغ، گوجهفرنگی، ریحان و املت اسفناج.
نهار: شیر بادام، کره بادامزمینی، اسفناج، پودر کاکائو، میلک شیک با یک ظرف توتفرنگی.
شام: ساندویچ گوشت با کاهو به همراه سس سالسا.
روز چهارشنبه
صبحانه: شیر نارگیل با دانه چیا و توت سیاه.
نهار: سالاد میگو و آووکادو.
شام: گوشت خردشده با پنیر پارمسان، کلم بروکلی و سالاد.
روز پنجشنبه
صبحانه: املت با آووکادو، سس سالسا، فلفل، پیاز و ادویهجات.
نهار: مقداری آجیل، ساقه کرفس، آووکادو با سس سالسا.
شام: مرغ پرشده با پنیر خامهای، کدوی کبابی.
روز جمعه
صبحانه: شکر بدون گلوکز، ماست کامل و غنیشده، کره بادامزمینی، پودر کاکائو، توت.
نهار: گوشت گوساله با کاهو و فلفل دلمهای.
شام: گلکلم پختهشده و سبزیجات.
در انواع رژیم کتوژنیک همیشه سعی داشته باشید که در درازمدت جای سبزیجات و گوشت را جابهجا کنید، چرا که هر نوع مواد غذایی، مغذی بوده و خواص خودش را برای سلامتی دارد.
میان وعدههای سالم کتوژنیک
ممکن است شما در بین وعدههای غذایی خود در انواع رژیم کتوژنیک، احساس گرسنگی داشته باشید. در این قسمت تنورز برخی از میان وعدههای سالم و کتوژنیک را معرفی کرده است که شامل: گوشت چرب، ماهی، پنیر، آجیل یا دانهها، زیتون، یک یا دو عدد تخممرغ آبپز شده، شکلات تلخ 90 درصد، ماست یونانی پرچرب با کره و پودر کاکائو، فلفل دلمهای، توتفرنگی، کرفس با سالسا، گوشت گوساله خشکشده میباشد.
نکات و ترفندهای انواع رژیم کتوژنیک
اگرچه این رژیم غذایی در شروع ممکن است با چالشهایی همراه باشد، اما در این قسمت تنورز راهنمایی و ترفندهایی برای شما ارائه داده است تا آسانتر بتوانید از آن استفاده کنید:
در ابتدا برای اینکه هم رژیم غذایی خود را داشته باشید و هم غذاهای موردعلاقه خود را میل کنید، میتوانید به برچسبهای روی مواد غذایی که میزان گرم چربی، کربوهیدرات، فیبر و … روی آن نوشتهشده، توجه کنید. چنانچه از قبل برنامهی غذایی یک هفته خود را مشخص کرده باشید، در طول هفته راحتتر میدانید که چه غذاهایی جزو برنامه شما است و در زمانتان صرفهجویی میشود.
همچنین میتوانید از وبسایتها، وبلاگهای غذایی، برنامهها و کتابهایی که برنامههای غذایی برای رژیم کتوژنیک ارائه میدهند، استفاده کنید. هرگاه بخواهید به علت کمبود وقت، غذاهایی از بیرون از منزل و اینترنتی سفارش دهید، از گزینههای غذاهای کتوژنیک استفاده کنید.
در انواع رژیم کتوژنیک هنگام رفتن به مهمانیهای جمعی خانوادگی و دوستانه برای اینکه رژیم غذایی خود را حفظ کنید، میتوانید غذای رژیمی و موردعلاقه خود را به همراه ببرید. در این صورت هم رژیم شما آسانتر حفظ میشود و هم به غذاهای دیگر کمتر توجه میکنید.
وقتی به رستوران میروید، میتوانید غذاهایی مانند گوشت و ماهی سفارش دهید و بهجای غذاهایی با کربوهیدرات بالا، سالاد یا سبزیجات میل کنید. علاوه بر این، غذاهایی مثل تخممرغ، املت، بیکن، آووکادو، پنیر، انواع گوشتها با سس سالسا هم گزینههای خوبی خواهند بود. برای دسر نیز میتوانید پنیر با توت یا خامه سفارش دهید.
عوارض رژیم کتوژنیک چیست و برای کاهش آن چه کنیم؟
اگرچه انواع رژیم کتوژنیک برای افراد سالم امن میباشد و مشکلی ندارد، با این حال ممکن است تا زمانی که بدن شما با این رژیم غذایی سازگاری پیدا کند، عوارض جانبی بروز پیدا نماید. بر اساس برخی از گزارشها، عوارضی که از رژیم غذایی کتو مشاهده شده است، اغلب به عنوان آنفلوانزا بوده است.
چرا که در طی چند روز سبک غذا خوردن تغییر کرده و بدن هنوز سازگاری لازم را پیدا نکرده است. علائم گزارش شده از آنفلوانزای کتوژنیک شامل اسهال، یبوست و استفراغ میباشد. علائم دیگری وجود دارند که کمتر شایع هستند و شامل: کاهش انرژی و ضعف عملکرد ذهنی، افزایش گرسنگی، مسائل مربوط به خواب، تهوع و ناراحتیهای گوارشی است.
برای به حداقل رساندن این علائم در انواع رژیم کتوژنیک میتوانید یک رژیم غذایی با کربوهیدرات کم را بهطور منظم برای چند هفته اول امتحان کنید. این روش ممکن است بدن شما را به سمت سوزاندن چربی بیشتر قبل از اینکه رژیم کتوژنیک را بهطور کامل شروع کنید، سوق دهد.
همچنین رژیم غذایی کتوژنیک میتواند تعادل آب و مواد معدنی بدن شما را نیز تغییر دهد. بنابراین، اضافه کردن نمک بیشتر یا مصرف مکملهای معدنی ممکن است دراینباره به شما کمک نماید. البته قبل از هر چیز در مورد نیازهای غذایی خود با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
در ابتدای شروع انواع رژیم کتوژنیک، خوب غذا خوردن بسیار مهم میباشد. از محدود کردن کالری بیش از حد خودداری نمایید. معمولاً یک رژیم غذایی کتوژنیک باعث کاهش وزن بدون محدودیت مصرف کالری میشود.
خطرات رژیم غذایی کتوژنیک
ازجمله خطراتی که در درازمدت ممکن است به عنوان عوارض جانبی رژیم غذایی کتوژنیک بروز کند شامل: کاهش پروتئین در خون، تجمع چربی اضافی در کبد، سنگ کلیه و کمبود ریزمغذیها در بدن میباشند. همچنین نوعی دارو به نام “سدیم گلوکز کوترانسپورتر دو” وجود دارد که به عنوان مهارکننده برای افراد مبتلابه دیابت نوع ۲ تجویزشده و میتواند خطر “کتواسیدوز دیابتی” را افزایش دهد.
وضعیت مذکور به دلیل افزایش اسیدیته خون خطرناک میباشد. هر فردی که این دارو را مصرف میکند باید از داشتن انواع رژیم کتوژنیک خودداری نماید. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا رژیم کتوژنیک در درازمدت برای سلامتی ایمن است یا خیر در حال انجام است. در هر حال برای مطمئن بودن از سلامتی، همواره پزشک خود را در جریان برنامه غذایی و روشهای تغذیه خود قرار دهید.
مکملهای موردنیاز برای رژیم غذایی کتوژنیک
اگرچه در انواع رژیم کتوژنیک مکمل خاصی موردنیاز نیست، اما برخی از مکملها میتوانند مفید باشند.
-
روغن ام سی تی (نوعی اسید چرب اشباع):
میتوانید این روغن را به نوشیدنیها یا ماست خود اضافه کنید. چرا که انرژی موردنیاز بدن را فراهم میکند و سطح کتونها را در بدن افزایش میدهد.
-
مواد معدنی:
اضافه کردن نمکها و مواد معدنی دیگر در ابتدای شروع رژیم، برای حفظ تعادل آب و مواد معدنی بدن میتواند مفید باشد.
-
کافئین:
کافئین میتواند مزایایی برای حفظ انرژی بدن، کاهش چربی و عملکرد صحیح بدن داشته باشد.
-
کتون اگزوژن:
این مکمل ممکن است برای بالا بردن سطح کتون بدن کمک نماید.
-
کراتین:
کراتین مزایای متعددی برای سلامتی و عملکرد بدن دارد. چنانچه شما در حال ترکیب یکی از انواع رژیم کتوژنیک با ورزش هستید، این مکمل کمککننده خواهد بود.
سوالات متداول در مورد برنامه رژیم غذایی کتوژنیک
در این قسمت از مقاله، متخصصین تنورز به سؤالات شایعی که در مورد رژیم غذایی کتوژنیک پرسیده میشود، پاسخ میدهند:
آیا میتوانم دوباره از کربوهیدرات استفاده کنم؟
بله. با این حال که شما در ابتدا بهطور قابل توجهی مصرف کربوهیدرات خود را کاهش میدهید، بعد از ۲ تا ۳ ماه میتوانید در مناسبتهای خاص کربوهیدرات مصرف کنید. البته بلافاصله دوباره به رژیم خود برگردید.
آیا این رژیم ممکن است باعث کاهش عضله شود؟
خطر از دست دادن درصدی از عضلات در هر رژیم غذایی وجود دارد. با این حال، مصرف پروتئین و میزان کتون بالا ممکن است این موضوع را به حداقل برساند؛ بهخصوص اگر ورزش کنید و وزنه بزنید.
آیا میتوانم با رژیم غذایی کتوژنیک عضله سازی هم داشته باشم؟
بله. اما نه بهاندازه رژیم غذایی با کربوهیدرات متوسط. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات یا کتوژنیک و تأثیر ورزش بر آن، این مقاله را بهطور کامل مطالعه کنید.
در انواع رژیم کتوژنیک چقدر پروتئین میتوانم مصرف کنم؟
مصرف پروتئین باید متوسط باشد. چرا که مصرف بسیار بالای پروتئین میتواند سطح انسولین را افزایش و سطح کتونها را کاهش دهد. چنانچه حدود 35 درصد از کل کالریهای دریافتی شما از پروتئین است، احتمالاً باید آن را محدود کنید.
اگر دائماً احساس خستگی، ضعف و گرسنگی داشته باشم، چه کنم؟
ممکن است بدن شما در حالت کامل کتوز قرار نگرفته یا چربی و کتون کافی در اختیار بدن نباشد. برای مقابله با این کار مصرف کربوهیدرات را کاهش داده و نکات گفتهشده در مقاله را رعایت کنید. مکمل روغن MCT یا کتونها میتواند به شما کمک نماید.
ادرارم بوی میوه میدهد. چرا اینطور است؟
نگران نباشید. علت آن به خاطر محصولات تولید و دفع شده در طول رژیم کتوژنیک میباشد.
نفسم بوی بدی میدهد. چه کار میتوانم بکنم؟
این موضوع یکی از عوارض جانبی مشترک در بسیاری از رژیمها میباشد. سعی کنید آب را با طعمدهندههای طبیعی و آدامس بدون قند استفاده کنید.
شنیدهام که برنامه رژیم غذایی کتوژنیک بسیار خطرناک است. آیا این درست است؟
در انواع رژیم کتوژنیک، افراد اغلب کتوز را با کتواسیدوز اشتباه میکنند. کتواسیدوز خطرناک میباشد، اما کتوز در یک رژیم غذایی کتوژنیک معمولاً برای افراد سالم خوب است. پیشنهاد میشود قبل از شروع هر نوع رژیم غذایی جدید، با پزشک خود مشورت کنید.
من مشکلات مربوط به هضم و اسهال دارم. چهکاری بکنم؟
این موضوع از عوارض جانبی شایع میباشد و معمولاً ۳ تا ۴ هفته پس از شروع رژیم از بین میرود. در صورتی که این مشکل ادامه داشت، سعی کنید مصرف فیبر را در برنامه غذایی خود افزایش دهید.
جمع بندی
کتوژنیک یا رژیم غذایی کتو، یک رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین و چربی بالا میباشد. انواع رژیم کتوژنیک برای افرادی که به دنبال کاهش وزن، بهبود دیابت و سلامت متابولیک خود هستند، بسیار مفید است. رژیم غذایی کتو برای افرادی که به دنبال افزایش حجم عضلات هستند کمتر توصیه میگردد.
همچنین ممکن است برای برخی از افراد با سبک زندگی خاص مناسب و پایدار نباشد. قبل از شروع رژیم غذایی جدید با پزشک و متخصص تغذیه خود مشورت نمایید. ضمن آنکه میتوانید از مشاوره برنامه تمرینی و رژیم غذایی تنورز زیر نظر متخصصین تغذیه و بدنسازی نیز کمک بگیرید.
تالیف:
تنورز (اقتباس از مقالهای از سایت healthline.com)
در صورت استفاده از این مقاله، نام و آدرس تنورز را به عنوان منبع ذکر کنید.
N:1650
چقدر کامل رژیم کتوژنیک را معرفی کردین. ممنون از سایت خوبتون
این رژیم کتو واقعا عالیه. ممنون از شما با این همه اطلاعات خوب
میخوام این رژیم رو شروع کنم. امیدوارم نتیجه خوبی بگیرم.
رژیم کتوژنیک یکی از رژیمهای محبوب و خوبه. ولی سخته واقعا